12

ЗАНЯТТЯ КУРСУ «УКРАЇНСЬКА МОВА БЕЗ МЕЖ»

Після коротких канікул навчання у Вищій народній школі відновлюється. Під час чергового заняття курсу «Українська мова без меж» відвідувачки бібліотеки для юнацтва під керівництвом Аліни Ігорівни продовжили вивчати орфоепічні та акцентуаційні норми української мови.

Розглянувши більш детально кожну із позицій теоретичного матеріалу, слухачки курсу почали працювати над закріпленням вивченого. Виконуючи цікаві фонетичні та орфоепічні вправи, кожна із присутніх змогла перевірити, наскільки добре засвоїла ту чи ту норму української мови.

Під час заняття присутні трохи помізкували і попрацювали усно над завданнями на визначенням наголошеного чи ненаголошеного складу. Крім того, слухачки курсу аналізували розрізнювальну функцію наголосу в запропонованих словах, а також встановлювали відмінності у формах та значеннях слів. Усі помітили і погодились із словами відомого мовознавця Л. Булаховського, який свого часу вказував: «Український наголос не становить собою чогось абсолютно усталеного…».

На завершення заняття викладач курсу допомогла присутнім розібратись у народних звичаях та традиціях зимового циклу, оскільки на сьогодні не всім добре відомо, коли і кому слід виконувати зимові пісні-побажання. Аліна Ігорівна звернула увагу на правопис назв зимових свят, а також пояснила, у чому ж полягають особливості колядок, щедрівок і «посівальних» примовлянь.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.